המציאות החדשה - גמישות כבסיס לתרבות ארגונית
אחת הטענות הפופולריות היום היא שהקורונה האיצה את התחזיות הטכנולוגיות וקידמה אותנו חמש שנים. אפשר לראות את זה לדוגמא בפיתוח ושימוש ברובוטים ורחפנים בתמיכה בהתמודדות מול המגיפה או בתחום הרפואה מרחוק (Telemedicine) שנשמע כרעיון עתידני והיום הוא חלק משירותי קופות החולים.
גם תחום סביבת העבודה הדיגיטלית הואץ בעקבות המגיפה. הדוגמא המוחשית היא המעבר לעבודה מרחוק.
בנוסף לחיבור העובדים לעבודה מהבית, ניתן לראות ארגונים המאמצים יישומים דיגיטליים לניהול העבודה, בקרה על ביצועה, חיזוק התקשורת וחיבור העובדים. אם דיברו על 2025 שבה סביבת העבודה תהפוך דיגיטלית, זו כבר המציאות היום.
'עולם העבודה העתידי' ו 'המהפכה התעשייתית הרביעית' אשר דיברו על שיבוש רוחבי בעקבות כניסת טכנולוגיה חכמה ואוטומציה עם אופק של 10 שנים קדימה הפכו היום לחלק מהמציאות.
אחת הדרכים העיקריות לעמוד מול השיבוש תוך התאמת המציאות הארגונית למצב החדש הוא לפתח גמישות. תכונה המדגישה את הנכונות והיכולת להסתגל לשינויים. אפרופו גמישות, הפורום הכלכלי העולמי חזה כי הצורך בגמישות יהיה בשנת 2022, והנה היום זו דרישה קיומית להישרדות ארגונים במציאות החדשה.
בתקופה של שיבוש, ארגונים *חייבים* להשריש את המושג גמישות בעבודה השוטפת, בקו החשיבה, בתרבות, בז'רגון הפנימי. זה נושא שאמור להיות חלק בלתי נפרד מהתפיסה של המנהלים והעובדים.
גמישות היא מושג רחב, ניתן לראות מופעים שונים שלה לכל רוחב הארגון -
++ גמישות מחשבתית - מיועד בעיקר למנהלים-מובילים ומקבלי החלטות. לא להיות מקובעים. לא להיצמד לתוכניות שנקבעו מול ההמציאות משתנה. לשנות ההבנה ודרך קבלת ההחלטות בהתאם למתרחש בפועל.
++ עבודה גמישה - יש שיקראו לזה בטעות היברידיות. לאפשר לעובדים לעשות את העבודה מכל מקום שיבחרו. אם זה מקום העבודה, בית או כל מקום אחר. מה שחשוב זה ביצוע המשימות ולא איפה התבצעו.
++ ניהול גמיש - להבין שמה שחשוב בסוף זו התוצאה הסופית ולא הדרך בה התבצעה העבודה, ולשנות את אופי מדידת התפוקה. להתאים את פעילויות השליטה והבקרה למציאות, לאילוצים ולקשיים של העובדים. בנוסף לתת ולקבל משוב כחלק מהתקשורת השוטפת, ולהוקיר עובדים באופן אינדיבידואלי.
++ מקום עבודה גמיש - להיות קשובים לצרכי העובדים והמנהלים. לקבוע סדר יום חדש בעבודה, לחזק את שילוב (איזון) בית-עבודה, לקבוע לוחות זמנים דינאמיים ועוד.
++ עובדים גמישים - לקדם פעילות ורסטילית של עובדים. לאמץ יזמויות של עובדים, לעודד שינוי גישה לביצוע המשימות, לאשר לעובדים "לשנות מסלול" בביצוע, לקבל רעיונות חדשניים.
++ תנאיי העסקה גמישים - מושג המחולק לשניים. הראשון לוותר על פרדיגמת זמן כניסה-יציאה או ספירת שעות עבודה (מתקשר לניהול גמיש). החלק השני, לאמץ את 'כלכלת הפרילנסרים' ולהעסיק עובדים חיצוניים לביצוע חלק מהמשימות.
התיאורים קצרים מפאת המדיום, כל אחד מהסעיפים הוא עולם ומלואו.
לא הזכרתי את ההשפעה החיובית של תרבות גמישה על העובדים - הגדלת שביעות הרצון, הנאמנות, המוטיבציה ועוד. גמישות יכולה לתרום להגדלת הפיריון.
מניח שיש עוד מופעים לגמישות, למשל לא דיברתי על אג'יליות אשר קיבלה משנה תוקף כיום. כוונתי הייתה להמחיש את חשיבות הגמישות, רוחב המושג ולקרוא לאימוץ הגישה על ידי ארגונים.
Comments