עולם העבודה העתידי, גרסת העובדים
האם המכונות יחליפו את העובדים? כן ולא
למה כן? לפי המצב היום, עובדי המזון המהיר נמצאים בסיכון גבוה, כנ"ל לגבי עובדי צווארון כחול והלוגיסטיקה. אבל לא רק הם, מול אנשי שירות לקוחות מתפתחים הבוטים ובקרב עובדי הידע עליה בשילוב מכונות שעושות אוטומציה של תהליכים (RPA). גם ב- עריכת דין, ראיית חשבון, ייעוץ מס, ניהול סיכונים, ייעוץ משכנתאות ועוד התפתחו יישומים טכנולוגיים המבצעים חלק נכבד מהמטלות.
למה לא? לדעתי הבינה המלאכותית עדיין לא הגיעה לבשלות גבוהה מספיק, והפיתוחים הטכנולוגיים עדיין לא מאיימים על שוק העבודה. הנבואות האפוקליפטיות על מכונות שיחליפו מסות של עובדי משרדים עדיין רחוקות (יחסית).
דבר אחד בטוח, נוכחות טכנולוגיות מפציעות (Emerging Technologies) , מכונות חכמות, היא כבר חלק מההווה בארגונים. אולי הן לא מחליפות את העובדים אבל הנוכחות שלהן בסביבת העבודה מחייבת את העובדים לעבוד לצידן.
++++
עד המגפה עיקר השיחה סביב עולם העבודה העתידי היו בעיקר לגבי הארגונים, מגמות, תחזיות ואיך הם צריכים להיערך. לאחרונה נתקל בפרסומים העוסקים בצד של העובדים, התחושות שלהם לעבוד לצד מכונות.
אחד הפרסומים המעניינים הוא של חברת אקסנצ'ר. הם עשו ראיונות עומק לעובדי מחסנים ולוגיסטיקה על תחושותיהם בעבודה לצד מכונות, עיבדו המידע שהתקבל ועשו ניתוח תחושות (סנטימנט). התוצאות מרתקות:
הסנטימנט היה כ - 60% חיובי ו- 40% שלילי. כלומר העובדים מקבלים בברכה עבודה לצד מכונות.
הם ראו את היתרונות - >> הביעו התלהבות מטכנולוגיות שעזרו להם לבצע את עבודתם בצורה מהירה ויעילה יותר >> ראו כי איכות העבודה עלתה והיו אופטימיים שזה ישפר את חווית הלקוח >> טענו כי האוטומציה של המשימות הרוטיניות מפנה להם זמן לעבודה משמעותית ומעניינת יותר. זה עזר להם לשמור על מוטיבציה ולהגדיל את המעורבות בעבודה
הם גם דיברו על חסרונות - >> פחד סביב אובדן המשרה שלהם או דאגה שהעמיתים שלהם יאבדו את פרנסתם >> דאגה מהתלות בטכנולוגיה. אם כלים אוטומטיים יתקלקלו, לא תהיה להם דרך לתקן את הבעיה, ולכן לא יוכלו לבצע את עבודתם כראוי. >> חשש מהכשרה לא מספיקה. לא יודעים את כל האפשרויות שהטכנולוגיה מאפשרת להם, דבר שמפחית את יכולתם להצליח במקום עבודה דיגיטלי
++++
האם אפשר להשליך מתחושותיהם של עובדי מחסן אל עובדי המשרדים? חושב שכן. הטכנולוגיה פחות חשובה, זה הכל סביב תחושות של אנשים. ההתמודדות שלהם עם השינויים שמביאות המכונות לסביבת העבודה.
זה הקו שצריך להוביל את הארגון בכל אספקט של שילוב עבודה אדם-מכונה. הטכנולוגיה (שוב) לא מובילה אלא האנשים. להתכונן מול העובדים, להכין אותם לשינויים.
לכן, לדוגמא, כאשר באים למכור לאחראי על הרכש בארגון מכונה שתעשה את המטלות השגרתיות הקשורות לטופסולוגיה, אסור לו להסתנוור מהיכולות של היישום. בזה אין ספק. אסור לשכוח שבסוף העובדים עושים את המטלות המורכבות.
יש המון דברים לעשות, אני רואה שלושה מרכזיים
הראשון הוא התקשורת. לתקשר את השינוי, להוריד לעובדים את תחושת חוסר הוודאות, להראות את היתרונות, להקשיב לתחושת העולות ולפעול בהתאם ועוד. להגביר את תחושת הביטחון של העובדים.
השני הוא הלמידה. עבודה לצד מכונה זה לא דבר טרוויאלי (גם במשרד). לחזק את מוכנות העובדים בכמה רמות, החל מכישורים טכניים בהפעלת היישום/ המכונה, עד הקניית מיומנויות אישיות לחיזוק אישי ומקצועי. כל עובד והצרכים שלו.
השלישי הוא לטפל כראוי בעובדים שעבודתם מתייתרת. זה גם משהו שמעלה את תחושת הביטחון של העובדים. מרגישים שלא מפקירים אותם מול כניסת האוטומציה. השמה פנים ארגונית, הכשרה במקצועות חדשים, outskilling במידת הצורך.
לסיום חשוב להדגיש. העתיד כבר כאן. השוק מראה כניסה מסיבית של מכונות חכמות. זה עוד נושא שארגונים צריכים לשים בסדרי העדיפות שלהם
דיסקליימר, יתכן כי המאמר המצורף הוא יחצ של אקסנצ'ר (HBR חוטאים בזה לעיתים) זה לא משנה לי. המידע עזר לי לחזק מחשבה ולא הפך לבסיס הקריאה לפעולה. טלח
Comentarios